[an error occurred while processing this directive] Event
[logo] [foto]

De internationale olympiader 2024

Det blev til medaljer til alle seks fag i årets internationale scienceolympiader. Danmark stillede med virkeligt dygtige deltagere, som har lagt mange timer i træningen op til olympiaderne og ofte i flere år inden.

De internationale scienceolympiader blev holdt i Kazakhstan, Egypten, Georgien, Irland, Saudi-Arabien og Storbritannien, men ligegyldigt om det er i Kasakhstan eller Irland, så møder deltagerne andre sciencetalenter fra hele verden, og mange får kontakter som de kan bruge senere hen i livet.

De internationale scienceolympiader er både en kæmpe udfordring, hvor de danske deltagere kæmper mod de bedste unge i verden, men også en mulighed for at få et internationalt netværk og ikke mindst venskaber på tværs af landegrænser.


Den Internationale Biologiolympiade 2024

[Billede]
Den danske delegation ved IBO2024 i Kazakhstan: Jacob, Birthe, Pernille, Rosa, Caitlin, Simon, Dicte, Kirsten og Morten.

Tre bronzemedaljer til de danske deltagere

Danmark fik tre bronzemedaljer ved Den Internationale Biologiolympiade i Astana i Kazakhstan.

Der var en konkurrencedag med fire praktiske opgaver i henholdsvis molekylærbiologi, biokemi, bioinformatik samt dyreanatomi og -fysiologi. Desuden var der en konkurrencedag med teoretiske opgavesæt hvor opgaverne i år var særdeles vanskelige. Det var en flot præstation af de danske deltagere at opnå tre bronzemedaljer.

Udover konkurrencerne var der tilrettelagt ekskursioner og sociale aktiviteter hvor deltagerne fik mulighed for at lære lidt om kulturen i Kazakhstan samt også at lære de andre deltagere fra hele verden at kende, som venner snarere end som konkurrenter. Deltagerne kom hjem med oplevelsen af at have et nyt netværk af unge fra forskellige dele af verden, som deler deres interesse for biologi og bioteknologi.

Det danske hold ved IBO2024 bestod af deltagerne Caitlin Freja Read (bronzemedalje), Dicte Kirstine Hemmingsen, Simon Stenhøj Larsen (bronzemedalje) og Rosa Cornelia Eilers Barrisøe (bronzemedalje) samt jurymedlemmerne Birthe Zimmermann, Jacob Mejlsted, Kirsten Wøldike, Morten Eskildsen og Pernille Ott Frendorf.


Den Internationale Datalogiolympiade 2024

[Billede]

En bronzemedalje og to hædrende omtaler ved IOI i Egypten

Danmark fik til den internationale datalogiolympiade i Egypten en bronzemedalje og to hædrende omtaler. Hele turen var en blanding af intens konkurrence i programmering og problemløsning, samtidig med at have fokus på at lære elever fra andre lande at kende og kulturel udveksling. Konkurrencen forløb på to konkurrencedage adskilt af dage med ekskursioner, blandt andet til Bibliotheca Alexandrina og Grand Egyptian Museum. Ved afslutningsceremonien blev alle medaljerne overrakt med pyramiderne og sfinxen som baggrund og underholdning fra Operahuset i Cairo.

Det danske hold bestod af Frederik Vase Haraldson, Gustav Bille Gørtz, Sebastian Meineche Falk (Bronzemedalje), Daniel Holm Rasmussen.


Den Europæiske Fysikolympiade 2024

[Billede]
Fra venstre: August, Sofus, Albert, Mathias, Asger.

En sølv-, en bronzemedalje og to hædrende omtaler ved EuPhO 2024 i Georgien

Ved den 8. Europæiske Fysikolympiade, EuPhO, i Kutaisi, Georgien 15.-19. juli 2024 opnåede det danske hold et meget fint resultat. Det blev til en sølvmedalje (Albert Monne Breum), en bronzemedalje (Asger Krag Morild, går i 1.g!) og to hædrende omtaler (Mathias Lau Bohn-Hansen og August Høvring Broe). Danmark blev bedste nordiske land.

Ved EuPhO 2024 deltog 54 lande med 256 deltagere i alt. I år var EuPhO udvidet til også at have ikke-europæiske deltagerlande som Brasilien, Canada, Hong Kong, Israel, Japan, Kazakhstan, Singapore og USA.

Det danske hold ved EuPhO 2024 i Georgien bestod af: August Høvring Broe (Aalborg Katedralskole), Sofus Tøgern Naur (Køge Gymnasium), Albert Monne Breum (Skive College), Mathias Lau Bohn-Hansen (H.C. Ørsted Gymnasium Lyngby) og Asger Krag Morild (H.C. Ørsted Gymnasium Lyngby).


Den internationale Geografiolympiaden 2024

[Billede]
Fra venstre: August, Sofus, Albert, Mathias, Asger.

To bronzemedaljer til Danmark

Den Internationale Geografiolympiade 2024 blev afholdt i Maynooth, en universitetsby vest for Dublin. De fire danske deltagere deltog i et felt med 186 deltagere fra 46 lande. Olympiaden indeholdt et tæt pakket program, der udover de mange konkurrencedele og posterpræsentation bestod af museumsbesøg, kulturel udveksling mellem landene, ekskursioner og fælles musikalske events.

Det danske hold bestod af Bjørn Krarup Lindgaard (Rysensteen Gymnasium), Victor Emil McGovern Jensen (H.C. Ørsted gymnasiet i Lyngby), Valdimar Matthíasson Ingurt (H.C. Ørsted gymnasiet i Lyngby) og Frej Lykke Dalgaard (Københavns Åbne gymnasium).

Danmark opnåede i år to bronzemedaljer. Bronzemedaljevinderne er Valdimar Matthíasson Ingurt og Frej Lykke Dalgaard. Valdimar har desuden vundet bronze ved Den europæske Geografiolympiade, hvor der for første gang i år har været deltagere fra Danmark og Færøerne.

Alt i alt et meget vellykket olympiadeår, både hvad angår resultaterne og den omfattende udveksling deltagerne imellem.


Den Nordiske Kemiolympiade og den Internationale Kemiolympiade 2024

[Billede]
Fra venstre: Fiona med maskotten Hafnium, Bertil, Anders og Theodor ved NChO.

To guldmedaljer og to sølvmedaljer.

Danmark fik to guldmedaljer og to sølvmedaljer ved den Nordiske Kemiolympiade i Oslo, Norge. Dette er det højst opnåelige resultat.

Tre bronzemedaljer

Danmark fik tre bronzemedaljer ved Den Internationale Kemiolympiade i Riyadh i Saudi-Arabien.

Ud over to konkurrencedage med svære opgaver blev der også tid til socialt samvær og sightseeing.

Det danske hold bestod af: Anders Moll-Elsborg (bronzemedalje), Theodor Petersen (bronzemedalje), Bertil Friis Jensen (bronzemedalje) og Fiona Palsgaard.


Den Internationale Matematikolympiade 2024

[Billede]
Magnus, Andreas, Albert, Theodor, Maja, Thor, Holger, Kirsten.

To bronzemedaljer og fire hædrende omtaler

Danmark fik to bronzemedaljer og fire hædrende omtaler ved Den Internationale Matematikolympiade i Bath i Storbritannien.

Ud over to konkurrencedage med seks virkeligt svære opgaver blev der tid foredrag af flere Fields medaljevindere bl.a. Terence Tao, og også 3blue1brown, som signerede flere af holdet studenterhuer.

Der var desuden masser af hyggelige aktiviteter og spil sammen med deltagere fra hele verden. Det danske hold scorede højt på den 7. udfordring (efter de seks matematikudfordringer), der går ud på at få snakket med deltagere fra hele verden. Matematikolympiaden handler ikke kun om matematik, men også om at blive en del af et stort internationalt matematikfællesskab.

Det danske hold bestod af: Andreas Arnfred Nielsen, Albert Ben Carlson, Theodor Boaz Pedersen (bronzemedalje), Maia Reffs Vistisen (bronzemedalje), Thor Julius Lanzky Mortensen, Holger Endel Rønn.


De internationale olympiader 2023

De internationale scienceolympiader blev i år holdt så forskellige steder som UEA, Japan, Ungarn, Indonesien og Schweiz, og vi glæder os over et år, hvor alle seks olympiader kunne afholdes globalt efter år, hvor pandemi og Raslands invasion af Ukraine har spændt ben for olympiaderne.

Danmark fik i år samlet hele 12 bronzemedaljer, og 3/4 af alle deltagerne kom hjem med medalje eller anden udmærkelse. Et rigtig godt resultat.

De internationale scienceolympiader er blandt de mest prestigefyldte i verden for deltagere, der endnu ikke er startet på en universitetsuddannelse, og det er en unik mulighed for at møde andre unge faglige frontløbere inden for samme felt som en selv. Til den største af olympiaderne deltager 112 lande, så olympiaderne er virkelig store internationale events, hvor der dannes relationer, der nogle gange holder mange år, og hvor deltagerne kan få et internationalt netværk.

Den Internationale Biologiolympiade 2023

[Billede]
Til åbningsceremonien: Alexander, Simon, Yuejun og Liv.

Tre bronzemedaljer og et meritdiplom

Ved den internationale biologiolympiade (IBO2023), som blev afholdt i Al Ain i UAE, opnåede de danske deltagere at få tre bronzemedaljer og et meritdiplom, som gives til deltagere, der ligger lige under medaljegrænsen.

Danmark blev repræsenteret ved Simon Stenhøj Larsen (HC Ørsted Gymnasiet, Lyngby) Liv Rømer Bugge (Espergærde Gymnasium og HF), Yuejun Yu (HC Ørsted Gymnasiet, Lyngby) og Alexander Lukinych Schmidt (Bagsværd Kostskole og Gymnasium). Jurymedlemmer fra Danmark var Kirsten Wøldike, Morten Eskildsen, Simon Sander Albrechtsen, Pernille Frendorf og Birthe Zimmermann.

I år gik turen til Al Ain i UAE, som havde overtaget værtskabet for den internationale biologiolympiade med kun et års varsel. Egentlig skulle rejsen være gået til Sotji nær Sortehavet i Rusland. På trods af det korte varsel lykkedes det UAE at arrangere konkurrencerne i praktiske laboratorieøvelser og teoretiske opgaver indenfor alle felter af biologien og bioteknologien for vinderne fra de 77 deltagende lande. Der blev stillet nyt laboratorieudstyr og nye computere til rådighed for deltagerne, så alle fik gode og lige vilkår, og der blev lavet praktiske forsøg indenfor emnerne biokemi, molekylær biologi, bioinformatik samt populationsøkologi og adfærd. ''Det var rigtigt gode øvelser, og vi har haft god gavn af træningen'' udtalte Alexander Schødt.

Udover de intense dage med konkurrencer var der arrangeret ekskursioner til Dubai og Abu Dhabi for alle deltagere. Turene gik til Museum of the Future, Burj Khalifa, Sheikh Zayeds Big Mosque og Louvre Abu Dhabi.

For IBO-deltagerne blev der skabt venskaber med unge fra hele verden, og deltagelsen blev et minde for livet. ''Det var dejligt, at der også var muligheder for at opleve den meget anderledes kultur'' lød det samstemmende fra de fire deltagere.


De internationale olympiader i datalogi 2023

[Billede]
European Girls' Olympiad in Informatics: Sara, Leonora, Julie, anonym.

Datalogi som fag deltager nu i fire internationale olympiader: Den Nordiske, Den Baltiske, Den Europæiske og Den Globale Olympiade.

Den Europæiske, som hedder EGOI, udmærker sig ved alene at være for piger. Det er en nyskabelse med kun et par år på bagen. Baggrunden er at programmering er et drengedomineret område, hvor pigerne ofte ikke kan få et ben til jorden. Derfor blev EGOI oprettet. Vi glæder os over, at den er her, og vi glæder os endnu mere til, den kan nedlægges, fordi der ikke længere er brug for at give pigerne et forspring.

På det øverste billede ser I vores seje pigehold som kæmpede i Lund, Sverige, og det bestod bl.a. af Sara Bettio (Europaskolen), Leonora Søberg Thøgersen (Johannesskolen) og Julie Lagoni (Rosborg Gymnasium).

[Billede]
International Olympiad in Informatics: Luna, Daniel, Nicolai, Gustav.

Til Den Globale Olympiade deltog Luna Skjernaa Mygind (HTX Skanderborg), Nicolai Robinson (H.C. Ørsted Gymnasiet), Daniel Rasmussen (Kirkebjerg Skole) og Gustav Bille Gørtz (Sukkertoppen). På det nederste billede ses vores seje blandede hold hvor Luna (yderst til venstre) erobrede en bronzemedalje i Szeged, Ungarn.

Ved alle vores olympiader programmeres der, men selve programmeringen er det mindste af det. Den tunge opgave er at udvikle den algoritme, som løser problemet. Og først derefter kan man skrive det program, som implementerer algoritmen. Da et program kun har 2 sekunder at køre i, skal algoritmerne være nærmest geniale for at kunne løse opgaverne med de meget store datamængder, som bruges ved testkørslen.


Den Internationale Geografiolympiade 2023

[Billede]

En bronzemedalje til Danmark

Den Internationale Geografiolympiade 2023 blev afholdt i Bandung, Indonesien. De fire danske deltagere deltog i et felt med 176 deltagere fra 45 lande. Olympiaden indeholdt et tæt pakket program, der udover de mange konkurrencedele og posterpræsentation bestod af museumsbesøg, kulturel udveksling mellem landene, ekskursioner til lokalområdet, herunder de lokale vulkaner og fælles musikalske events.

Det danske hold bestod af Emil Winckel Gaarn (Rysensteen Gymnasium), Victor Emil McGovern Jensen (H.C. Ørsted gymnasiet i Lyngby), Katrine Buur Knudsen (Ribe Katedralskole) og Lucca Gede Vidnes (Gribskov Gymnasium).

Emil opnåede en flot bronzemedalje. Alt i alt en meget vellykket olympiade både hvad angår resultatet og den omfattende udveksling deltagerne imellem.


Den Internationale Fysikolympiade 2023

[Billede]
Fra venstre: Alba , Arved, Ludvig, Benjamin og Oliver.

En bronzemedalje og to hædrende omtaler

Ved den Internationale Fysikolympiade IPhO 2023 i Tokyo, Japan i juli måned klarede de fem danske deltagere sig fint, idet de opnåede en bronzemedalje og to hædrende omtaler (Honorable Mentions).

Det danske hold bestod af Alba Holmberg (Støvring Gymnasium), Arved Schomerus (Odense Katedralskole), Ludvig Steen Witschel (HTX Holstebro), Benjamin Olander Rasmussen (Bagsværd Gymnasium) og Oliver Haubro Hvam (Odense Katedralskole).

Alle deltagere ved landsfinalen i november 2022 og forårets træningsweekender udviste stor vedholdenhed og entusiasme. De fem danske internationale deltagere var naturligvis glade for at komme til Japan og dér være sammen med andre unge, der er dygtige til fysik, og der var i det hele taget stor glæde både blandt ledere og deltagere over, at man nu igen kunne mødes om fysik internationalt.

De tre teoretiske opgaver omhandlede brownske bevægelser af kolloider, neutronstjerner og vekselvirkningen mellem vand og forskellige objekter i forbindelse med overfladespænding. De to eksperimentelle opgaver vedrørte den såkaldte Kibblevægt (en meget præcis metode til massebestemmelse) og højpræcisionsmåling af tykkelsen af en kvartskrystal vha. en blå LED (en japansk specialitet).


Den Internationale Kemiolympiade 2023

[Billede]
Mikkel, Sarah med maskotten Hafnium, Anders og Alexander

Fire flotte bronzemedaljer

Den 55. Internationale Kemiolympiade - IChO - foregik i Zürich i Schweiz i dagene 16. til 25. juli og bestod af en praktisk prøve og en teoretisk prøve.

Det danske hold klarede sig imponerende godt og fik fire flotte bronzemedaljer.

Inden Den Internationale Kemioplympiade blev Den Nordiske kemiolympiade (NChO) afholdt i Danmark hvor det danske olympiadehold deltog med et virkelig godt resultat:

Mikkel Bindslev Loesch (HCØ Gymnasiet, Lyngby) fik en guldmedalje (en ud af de i alt to guldmedaljer), og Anders Moll-Elsborg (Gefion Gymnasium), Alexander Svanstrup Poulsen (HCØ Gymnasiet, Ballerup) Sarah Svaneberg (Bagsværd Kostskole) fik hver en sølvmedalje (tre ud af i alt fire sølvmedaljer).


Den Internationale Matematikolympiade 2023

[Billede]
Maja, Daniel, Jeppe, Theodor, Andreas, Luna, Marius og Malthe.

To bronzemedaljer og tre hædrende omtaler

Chiba, som ligger lige uden for Tokyo, Japan, dannede i år rammen om den internationale matematikolympiade. Det danske hold blev bedste nordiske hold og kom hjem med bronzemedaljer til Daniel og Luna og hædrende omtale til Andreas, Maja og Theodor.

Ugen inden olympiaden var de fem nordiske lande i Sorø for at træne sammen, og det er med til at give en rigtig godt nordisk sammenhold.

Til olympiaden har deltagerne to konkurrencedage med seks virkeligt udforende opgaver, men ud over det var der masser af tid til at snakke og spille spil med de andre deltagere, se Tokyo Disney Land og dyrke sport med de andre hold.

Det danske hold bestod af Luna Skjernaa Mygind TEKNISK GYMNASIUM Skanderborg), Daniel Pham Nguyen (Marie Kruses Skole), Andreas Arnfred Nielsen (HTX Roskilde), Theodor Boaz Pedersen (Vejle Tekniske Gymnasium), Jeppe Skaunborg (Tornbjerg Gymnasium), Maia Reffs Vistisen (Rungsted Gymnasium).


De internationale olympiader 2022

Både den russiske invasion af Ukraine og Covid-19 krisen skabte forhindringer for afholdelsen af årets internationale olympiader, men alle olympiaderne blev gennemført, og alle deltagere oplevde en rigtig fysisk olympiade omend et par enkelte fag kun kunne afholde regionale fysiske arrangementer. En utrolig vigtig del af en international olympiade er at møde ligesindende fra andre lande og danne et internationalt netværk, så derfor har flere lande gjort en utrolig indsats for at give de unge denne mulighed.

Den Internationale Biologiolympiade 2022

[Billede]
Efter afslutningsceremonien: Leonard, Rumle, Alexander og Celine.

En sølvmedalje og to bronzemedaljer

Ved den internationale biologiolympiade, IBO 2022, i Armenien opnåede deltagerne at få en sølvmedalje og to bronzemedaljer. Desuden var der danske deltagere i de hold, der opnåede henholdsvis 3. pladsen og 1. pladsen i den internationale poster-konkurrence, der blev afholdt i forbindelse med IBO 2022.

Deltagerne i IBO2022 var Alexander Levanius Ardilsø, Tårnby Gymnasium, Albert Rumle Bernsen, Espergærde Gymnasium og HF, Celine Xie, Bagsværd Kostskole og Gymnasium og Leonard Winkel Holm, Gefion Gymnasium.

Det var en glæde, at vi efter den lange periode med Corona restriktioner igen kunne afholde den internationale biologiolympiade fysisk, så vi kunne mødes med delegationerne fra mange af de andre deltagerlande - selv om der også i år var nogle lande som måtte melde fra. At det for deltagerne havde meget stor betydning, fremgår tydeligt af deres tilbagemeldinger. Leonard skriver bl.a.: ''IBO var en fantastisk oplevelse, som jeg kommer til at kunne huske resten af mit liv, og som kommer til at forme, hvordan jeg ser verden fremover. Det at møde ligesindede mennesker fra alle verdens lande er den skønneste øjenåbner, for hvor meget alle verdens unge mennesker har til fælles, mens man samtidig fornemmer, hvor forskellige verdner vi hver især kommer fra.''


Datalogi-Olympiaden 2022

[Billede]

En bronzemedalje og tre hædrende omtaler

Ved dette års IOI (International Olympiad in Informatics) i Yogyakarta, Indonesien fik det danske hold: 1 bronzemedalje og 3 hædrende omtaler.

Den danske delegation bestod af Elias Rasmussen Lolck (H. C. Ørsted Gymnasiet), Lorenzo Ferrari (Campus Bornholm), Malte Kildelund Rosenkilde (NEXT Sukkertoppen), Thor Eriksen (Bagsværd Kostskole), samt David Rasmussen Lolck (leder) og William Bille Meyling (leder).

Thor fik en sikker bronzemedalje. Elias, Lorenzo og Malte fik alle hædrende omtaler.

Der var hård kamp om medaljerne, og Lorenzo var også kun 9 point fra en medalje (top 53%). På begge konkurrencedage har deltagerne 5 timer til at løse 3 algoritmiske problemer, men i år virkede problemerne til at være sværere end ved tidligere IOI. Ikke desto mindre var det en fantastisk oplevelse at besøge Indonesien, hvor danskerne blandt andet fik set verdens største Buddhistisk tempel, Borobudur.


Den Internationale Geografiolympiade 2022.

[Billede]

Geografi fik desværre ingen medaljer i år. De tre elever, som deltog, blev placeret midt i feltet af de 207 deltagere, hvilket vil sige en placeringen lige uden for medaljeområdet. De deltagende elever var Joshua Sidebotham fra Falkonergården, Robert Schultz fra Svendborg Gymnasium og Karoline Obel Rose fra Aalborg.

Olympiaden skulle have været afholdt i Paris, men her valgte arrangørerne pga. corona ikke at afholde en fysisk olympiade. Vi valgte derfor at lave en regional, hvor det finske team inviterede os og det engelske team til Hämeenlinna nord for Helsinki. Det gav eleverne en mulighed for at få kendskab til andre nationer, og det finske team arrangerede flere udflugter, hvor områdets kulturhistorie blev præsenteret.

Selve afholdelsen var meget besværlig, da vi skulle monitere eleverne, så en udvalgt lærer fra et andet land kunne kontrollere dem på denne måde. Besvarelserne skulle laves i hånden og efterfølgende scannes og sendes til den internationale komite. De forskellige fælles events med kulturel udveksling og posterpræsentation blev afholdt virtuelt, hvilket desværre ikke fungerede optimalt, da der manglede interaktionsmuligheder mellem eleverne. Den manglende interaktion online betød til gengæld gode muligheder for socialt samvær med englænderne og finnerne, som fik nogle rigtig gode dage sammen.


Den Internationale Fysikolympiade 2022

[Billede]
Fra venstre: Toke, Hritik, Kasper, Johan og Arved.

Hædrende omtale til alle danskere

Den internationale fysikolympiade IPhO 2022 var oprindeligt planlagt til at foregå i Minsk, Belarus, men på grund af den russiske invasion af Ukraine blev IPhO 2022 med kort varsel overtaget af Schweiz, der arrangerede en online-udgave. Heldigvis blev det danske hold inviteret af Tyskland til at deltage fysisk i IPhO 2022 på kerneforskningscenteret DESY i Hamburg sammen med Tjekkiet, Slovenien og Estland.

De fem bedste, der kom til at udgøre det danske hold til den internationale fysikolympiade (IPhO 2022) var Toke Amandus Lund Arnfelt (Slotshavens Gymnasium), Hritik Roy Chowdhury (Birkerød Gymnasium og IB), Kasper Svejgård Nielsen (Rybners Gymnasium), Johan Posselt Mikkelsen (Mulernes Legatskole) og Arved Schomerus (Odense Katedralskole).

De fem danske deltagere (hvoraf én var 2.g'er) klarede sig fint ved IPhO, idet de alle opnåede hædrende omtale (''Honorable Mention''). To af de danske deltagere var et mulehår fra at opnå bronzemedalje.

Eksperimentet ved IPhO 2022 bestod af to simulationer. I den første simulation skulle man kaste med bolde fra et højt tårn på en ukendt planet. I den anden simulation skulle man undersøge den maksimale strøm i en cylinderformet vakuumdiode.

I den første teoriopgave skulle man undersøge kræfterne mellem små kugle- eller cylinderformede magneter i forskellige situationer. Den anden teoriopgave vedrørte James Webb rumteleskopet. I den tredje og sidste teoriopgave skulle man undersøge skaleringslove i fire forskellige situationer, fx hvornår knækker en spaghetti under sin egen vægt?

Man kan finde de danske oversættelser samt løsninger på fysikolympiade.dk. Her kan man også finde årets landsprøve, landsfinale og udtagelsesprøve.


Den Internationale Kemiolympiade 2022

Tre bronzemedaljer til Danmark

Det danske hold deltog i den Nordiske Kemiolympiade i Reykjavik 6. til 9. juli med tre sølvmedaljer og en bronzemedalje som resultat.

Det danske hold deltog i den Internationale Kemiolympiade i Kina (virtuelt) fra den 10. til den 20. juli med tre bronzemedaljer og en ærefuld omtale (HM).


Den Internationale Matematikolympiade 2022

[Billede]
Kirsten, Benjamin, Mikkel, Bodil, Elias, Malte, Daniel, Jingdan

To bronzemedaljer og fire hædrende omtaler

Danmark fik to bronzemedaljer og fire hædrende omtaler ved Den Internationale Matematikolympiade i Oslo.

Alle seks deltagere klarede sig virkelig flot, så Danmark fik en samlet score på 121, et stykke foran alle de andre nordiske lande og dansk rekord.

Mikkel Haagh og Benjamin Hilton fik bronzemedaljer, og Mikkel var kun 1 point fra en sølvmedalje.

Det danske hold bestod af Benjamin Hilton (H.C. Ørsted Gymnasiet, Lyngby), Bodil Kondrup Vedel (Marie Kruses Skole), Daniel Pham Nguyen (Marie Kruses Skole), Elias Rasmussen Lolck (H.C. Ørsted Gymnasiet, Ballerup), Malte Kildelund Rosenkilde (NEXT - Sukkertoppen Gymnasium), Mikkel Sigurd Ebbesen Haagh (Marie Kruses Skole).

De internationale olympiader 2021

2021 har desværre igen været påvirket af covid-19 så alle internationale olympiader er afholdt fra deltagernes hjemland eller nærområde. Det lykkedes Matematik at samle de Nordiske lande i Danmark så de kunne holde olympiade sammen, og olympiadeholdet fra Geografi fik mulighed for at komme til Færøerne og deltage derfra.

[Billede]
Amalie Slangerup Ludvigsen (NEXT Sukkertoppen), Andrea Babette P. Arendt (Nørre G.), Richard Borodin Schmidt (HCØ Lyngby) og Poul Egdal Hempler (Skive College).

To meritdiplomer til Biologiolympiade-landsholdet i 2021

Portugal havde som værtsnation håbet at se de fire nationale vindere fra 82 nationer til 32. IBO i Lissabon, men allerede i februar stod det klart, at årets internationale biologiolympiade på grund af corona-pandemien også i 2021 måtte erstattes af en IBO Challenge II-konkurrence - online.

Heldigvis kunne det danske biologiolympiadelandshold samles i ugen 12.-18. juli og træne botanik i botanisk have, enzymkinetik og proteinoprensning på DTU, økologi og biodiversitet på Øresundsakvariet og teoretiske opgaver.

Selve IBO Challenge-ugen fandt sted 18.-23. juli 2021. I første del af konkurrencen fulgte deltagerne i søfareren Magellans fodspor som markering af 500-året for hans verdensomsejling. Undervejs skulle der løses opgaver baseret på iagttagelser fra ruten og naturvidenskabelige forsøg skulle analyseres. ''Selve konceptet med at følge Magellans jordomrejse var spændende'' siger Andrea Arendt fra Nørre G og Amalie Slangerup Ludvigsen, NEXT Sukkertoppen, supplerer: ''Det var en sjov oplevelse der inddrog en meget bred vifte af biologiske emner. Det var fedt til trods for at den praktiske test på den måde blev teoretisk.'' I den anden del skulle deltagerne besvare en række teoretiske spørgsmål i biologi og bioteknologi på meget højt fagligt niveau. Den internationale kontakt mellem de mange deltagere blev forsøgt opnået gennem gruppekonferencer på zoom med forskellige quizzes, sange og danse.

Åbnings- og afslutningsceremonierne foregik online. Da spændingen om medaljer endelig blev udløst gav det to meritdiplomer til Richard Borodin Schmidt og Poul Egedal Hempler. Et meritdiplom gives til deltagere med point lige under medaljerækken.

[Billede]
Sebastian Hviid-Mahon, Sebastian Plank Aagaard, Thorbjørn Clausen og Alfred August Grubert.

Fysikolympiaden 2020-21 blev igen præget af corona

Den internationale fysikolympiade 2020 skulle have været afholdt i Vilnius, Litauen, men blev udskudt til juli 2021 år på grund af Covid-19 pandemien. .

Den danske del af fysikolympiaden blev med visse ændringer afholdt efter planen med de traditionelle plakatopgaver som appetitvækkere og en landsprøve afholdt på skolerne - igen i år med meget fin deltagelse. Herefter blev de bedste 40 udvalgt til finalen, som egentlig skulle have været på Niels Bohr Institutet i december måned. Dette kunne desværre ikke lade sig gøre i år pga. nedlukninger og restriktioner. I stedet blev finalen afholdt på skolerne i form af endnu en teoretisk prøve for de 40 bedste, hvor 20 elever blev udtaget til den videre træning.

Træningen i løbet af februar til april plejer at bestå af fire træningsweekender, men måtte erstattes af tilsendte opgaver, videoforelæsninger og brevkursus med noter. Udtagelsesprøven blev afholdt i maj, omsider med fysisk fremmøde, hvor glædeligvis næsten alle de udtagne elever deltog. De fire bedste, der kom til at udgøre det danske hold, blev Alfred August Grubert (Falkonergårdens Gymnasium), Sebastian Hviid-Mahon (Aurehøj Gymnasium), Sebastian Plank Aagaard (Espergærde Gymnasium) og Thorbjørn Clausen (H.C. Ørsted Gymnasium). Den efterfølgende træning i juli skete med fysisk fremmøde, hvor noget af den manglende eksperimentelle træning kunne indhentes.

Indtil midt i maj havde de litauiske arrangører satset på en todelt olympiade, hvor man kunne vælge mellem fysisk at deltage i Litauen eller alternativt afholde prøverne online i hjemlandet, og få tilsendt apparaturet til eksperimenterne. Igen gjorde corona-epidemien desværre, at alle de 74 deltagende lande måtte benytte sig af online-løsningen. I Danmark stillede Adgangskursus på DTU meget venligt ressourcer og lokaler til rådighed, så det kunne lade sig gøre at gennemføre prøverne.

Eksperimentet til IPhO 2021 bestod i år af målinger på en integreret kreds med to kapacitorer med temperaturafhængig kapacitans. Målingerne kunne opsamles direkte på en padlet, der hørte til forsøgsopstillingen, hvorefter de omfattende måleserier kunne viderebearbejdes.

De teoretiske opgaver omhandlede geofysikken bag midtoceaniske højderygge, fokusering af elektroner ved hjælp af en ringformet, ladet linse og forskellige kvantefænomener for lange molekyler og ved Bose-Einstein kondensation. På fysikolympiadens hjemmeside fysikolympiade.dk ligger de danske oversættelser og løsninger til opgaverne fra Litauen.

De danske deltagere havde et stort udbytte af den fysiske træning, som det lykkedes at gennemføre. De var meget glade for at deltage, men opnåede ikke nogen medaljer i år.

[Billede]
Agnes, Magnus, Anders og Nikoline foran Glasír

Den internationale GeografiOlympiade - iGeo2021

Den 17. internationale GeografiOlympiade iGeo2021 blev grundet corona afviklet som en virtuel olympiade ved værtslandet Tyrkiet med 46 deltagende nationer. Det danske hold bestod i år af Nikoline Brøgger Villadsen, Rosborg Gymnasium, Anders Hvidt, Rysensteen gymnasium, Agnes Refstrup Richtendorff, Viborg Gymnasium og Magnus Tækker Lærke fra Rysensteen Gymnasium.

For at give eleverne en stærk geografioplevelse, valgte vi at samle eleverne i Tórshavn, hvor gymnasiet Glasír stillede lokaler og faciliteter til rådighed. Alle fire olympiadekomitemedlemmer var engageret i afviklingen. På Færøerne stod Tomas Westh Nørrekjær og Camilla Ehlers-Kock for det praktiske og efterfølgende udflugter, mens Birgit Sandermann Justesen, Nærum Gymnasium og Dorte Nørregaard Madsen, VUC-Fyn styrede det praktiske hjemmefra og ikke mindst udførte det store juryarbejde.

Desværre blev det ikke til medaljer i år trods det store arbejde de fire deltagere havde lagt i træningen op til olympiaden.

Opgaverne på olympiaden består af tre led - dels en større 'Written Test' med svære spørgsmål inden for flere områder af det geofaglige felt og et større feltarbejde, hvor et område analyseres og kortlægges, og efterfølgende skal deltagerne komme med realistiske innovative forslag til udvikling af området. En noget speciel oplevelse i år, hvor også feltarbejdet var virtuelt. Endelig er der endnu en generel test med mange multiple test spørgsmål bredt fordelt i det geofaglige område.

Da de forskellige test hver dag startede meget tidligt færøsk tid, var det muligt om eftermiddagen at udforske Færøernes storslåede geologi og geografi og opleve den færøske kultur

[Billede]
Magnus, Hugo, Søren, Johan, Mikkel, Albert.

En bronzemedaljer og tre gange hædrende omtale til Den Internationale Matematikolympiade

Johan Skak fik en bronzemedalje og Mikkel Haagh, Magnus Ridder Olsen og Søren Skeie fik hædrende omtale.

I stedet for St. Petersborg, hvor over 100 lande skulle havet været samlet til olympiaden, gik turen til Sorø hvor de Nordiske lande holdt olympiaden sammen. Alle deltagere verden over blev udfordret med de samme svære opgaver overvåget af de russiske værter der gjorde en stor indsats for at olympiaden kunne gennemføres på en god og retfærdig måde. Vi håber at pandemien næste år er så meget under kontrol at vi igen kan mødes med hele verden.

Russerne sørgede også for en spektakulær åbningsceremoni med russisk underholdning og med udsagn om matematik fra mange af deltagerne. Fra den danske deltager Johan Skak lød det: ''For us, doing mathematics is like zooming in on a fractal. It's so real, but infinitely complex.''

Det danske hold bestod af Albert Brovang Banke (Rysensteen Gymnasium), Hugo Lauritsen (Ingrid Jespersens Gymnasieskole), Johan Skak (Sankt Annæ Gymnasium), Magnus Ridder Olsen (Gl. Hellerup Gymnasium), Mikkel Haagh (Marie Kruses Skole) og Søren Lund Skeie (Frederiksberg Gymnasium).

De internationale olympiader 2020

2020 har desværre stået i coronaens tegn, og det betyder at alle rejser til internationale olympiader har været aflyst. Heldigvis har biologi og kemi holdt lidt ændrede virtuelle versioner af olympiaderne hvor hvert land deltagere hjemmefra, og i matematik og datalogi er olympiadeudfordringerne som de plejer blot rykket til septmeber med deltagelse fra dansk jord.

[Billede]

Den internationale biologiolympiade

Bronzemedalje til danske Tobias Spliid Hansen, Bagsværd Gymnasium.

I Corona-året 2020 måtte den Internationle Biologi Olympiade afvikles on-line!

Josefine Møgelvang, Birkerød Gymnasium; Jonatan Høhne, Sorø Akademi; Tobias Spliid Hansen, Bagsværd Gymnasium og Sofie Buur Beck, HCØ Ballerup, havde som vindere af den danske biologiolympiade 2020 set frem til at repræsentere Danmark ved 31. Internationale Biologi-Olympiade i Nagasaki, Japan, i juli 2020 og møde vinderne fra alverdens lande. Japan måtte aflyse pga corona-pandemien, men afviklede konkurrencen on-line på imponerende måde!

I Danmark foregik IBO Challenge den 11.-12. august 2020 på Birkerød Gymnasium med praktiske og teoretiske opgaver! I de praktiske tests skulle deltagerne fx "dissekere" et kyllingefoster ved hjælp af fotos, og i BioInformatik skulle de designe et DNA-eksperiment efter givne vejledende spørgsmål. De teoretiske opgaver skulle løses over seks timer. Opgaverne spændte over alle emner indenfor biologi og bioteknologi, fra biokemi til økologi og evolution, og lå på et endog meget højt fagligt niveau!

I dagene forud for konkurrencen mødtes de fire deltagere til træning med en række meget engagerede tidligere IBO-deltagere og medlemmer af styregruppen. En del af træningen foregik via zoom, da én træner sad i Aberdeen og en anden i coronaramte Aarhus. På ibo2020.org kan man under fanen IBO Challenge finde både åbnings- og afslutningsvideo samt resultater: Her ses det, at det blandt de 186 deltagere fra ca 50 nationer lykkedes Tobias Spliid Hansen, Bagsværd Gymnasium, at opnå en fornem bronzemedalje! Godt gået!

[Billede]

Tre bronzemedaljer til Den Internationale Matematikolympiade

Igen i år løb Danmark med tre medaljer. Rejsen skulle være gået til St. Petersborg, men i stedet måtte det danske hold tage konkurrencen fra dansk jord. En af de største oplevelser ved olympiaden ud over de utroligt udfordrende opgaver, er samværet med ligesindede fra hele verden, og det måtte holdet desværre undvære pga. pandemien.

Bronzemedalervinder Johan Skak fortæller: "Jeg synes det var en fantastisk oplevelse at deltage i matematikolympiaden. Det er mit første år som deltager i det danske konkurrencematematik-miljø, og hele "rejsen" op til konkurrencen har været en formidabel oplevelse, og dog samtidig præget af udfordring og til tider modgang."

Det danske hold bestod af Daniel Anker Hermansen (Tradium Handelsgymnasiet Mariagerfjord), Jingdan Hua (Kruses Gymnasium), Johan Skak (Sankt Annæ Gymnasium), Magnus Ridder Olsen (Gl. Hellerup Gymnasium), Malthe David Søholm Mejlsted (H.C. Ørsted Gymnasiet, Lyngby) Mikkel Sigurd Ebbesen Haagh (Kruses Gymnasium), samt lederne Alexander Christgau og Kirsten Rosenkilde.

[Billede]

Fysikolympiade i en coronatid

Den Internationale Fysikolympiade sommeren 2020 skulle efter planen have været gennemført i Litauen. I maj måned meddelte de litauiske arrangører, at olympiaden på grund af pandemien måtte udsættes et år.

Udtagelsesprøven til fysikolympiaden var delt i to, en teoretisk del med nogle vanskelige opgaver og en eksperimentel del med et større forsøg. Prøven blev (med passende afstandskrav) gennemført på Birkerød Gymnasium den 17. maj.

De fem vindere, som udgjorde det Danske Olympiadehold, blev: 1. David Ture B. Johansen (Sukkertoppen Gymnasium), 2. Anne Sofie Darket (Birkerød Gymnasium), 3. Cairui Duan (Aarhus Katedralskole), 4. Thorbjørn Clausen (H.C. Ørsted Gymnasium) og 5. Juliane B. Budde (Gl. Hellerup Gymnasium). Alle eleverne, og ikke kun olympiadeholdet, klarede prøven fint, og det er ærgerligt, at holdet ikke kom til at repræsentere Danmark. Det er i øvrigt første gang, at olympiade-holdet i fysik fra Danmark består af et flertal af piger (tre piger og to drenge). I alle årene siden 1996, som var det første år med dansk deltagelse, har der højst været én pige på olympiadeholdet.

De fem elever blev snydt for Den Internationale Fysikolympiade. Som trøstepræmie fik de hver et gavekort til at købe bøger for i DTU's boghandel og et diplom som et bevis på den flotte placering.

De internationale olympiader 2019

Danmark havde en flot samlet medaljehøst ved de internationale olympiader i 2019: 1 guldmedalje, 2 sølvmedaljer og 10 bronzemedaljer.

[Billede]
Fire glade deltagere med medaljer. Fra venstre Auguste, Nicolas, Esben og Jacob

Den internationale biologiolympiade

Flot resultat i Ungarn: Tre bronzemedaljer til de danske deltagere.

Tre af de fire deltagere i Biologiolympiaden i Ungarn opnåede at få bronzemedaljer. Det er en meget flot præstation at få tre medaljer med hjem fra den internationale biologiolympiade, hvor vinderne af de nationale biologiolympiader fra 70 lande fordelt på hele verden konkurrerer om medaljerne. I ugen op til IBO2019 trænede de danske deltagere intenst både i løsning af praktiske og teoretiske opgaver inden for alle aspekter af biologien. Opgaverne ved den internationale biologiolympiade er på et højt niveau og omfatter mange emner, som ikke indgår i undervisningen i gymnasiet.

Danmark blev ved IBO2019 i Ungarn repræsenteret af Auguste Edouard Hinrichs-Bourély, Next Sukkertoppen, Esben Bjørn Salmonsen, Sankt Annæ Gymnasium, Jacob Højberg Ostenfeld Gissel, Sorø Akademi, Nicolas Kjær-Jensen, Munkensdam Gymnasium samt af jurymedlemmerne Kirsten Wøldike, Vibeke Birkmann, Morten Eskildsen og Simon Sander Albrechtsen.

[Billede]
Fra venstre: Daniel, Esben, Alexander, Frederik

Den internationale geografiolympiade

Flot danske resultat: Én sølvmedalje og to bronzemedaljer

Den 16. internationale Geografiolympiade iGeo2019 blev afholdt i Hong Kong med 49 deltagende lande. Det danske hold bestod i år ad Frederik Skou Fertin, Roskilde Gymnasium, Mathilde Børch, Vibenshus Gymnasium NEXT, Anders Thøstesen, Silkeborg Gymnasium og Jakob Skyggebjerg Kjær fra Gefion Gymnasium. De to medfølgende ledere var Birgit Sandermann Justesen, Nærum Gymnasium og Dorte Nørregaard Madsen, VUC-Fyn.

De danske deltagere klarede sig flot i år, idet det blev til hele tre medaljer. Frederik Skou Fertin fik sølv, mens Mathilde Børch og Anders Thøstesen fik bronze. Stort tillykke til de dygtige elever.

Opgaverne på olympiaden består af tre led - dels en større 'Written Test' med svære spørgsmål inden for flere områder af det geofaglige felt og en feltarbejdsdel, hvor et område analyseres og kortlægges, og efterfølgende skal deltagerne komme med realistiske innovative forslag til udvikling af området. Endelig er der endnu en generel test med mange multiple test spørgsmål bredt fordelt i det geofaglige område.

Egentlig skulle deltagerne også have arbejdet med GIS i en såkaldt 'Mapaton', men såvel voldsomt uvejr i form af tyfonen Wipha som politiske uroligheder gjorde det umuligt at nå hele programmet i år.

[Billede]
Fra venstre: Honghao, Bjarke, David, Kasper og Morten.

Den internationale fysikolympiade

I år blev den 50. internationale fysikolympiade IPhO 2019 afholdt i Tel Aviv fra 7.- 15. juli. 79 lande deltog. De fem dygtige danske deltagere var Honghao Liu (Gl. Hellerup Gymnasium), Bjarke Ertbjerg Rasmussen (Odense Katedralskole), David Ture Borup Johansen (NEXT Sukkertoppen Gymnasium), Kasper Jørgensen (Kolding Gymnasium) og Morten Lindholt Pahus (Rødkilde Gymnasium). I år opnåede fire af deltagerne hædrende omtale (Honorable Mention).

Lederne af holdet var i år Jens Ulrik Lefmann (Nærum Gymnasium), Michael Brix Pedersen (Birkerød Gymnasium), Lasse Harboe Wolff (fysikstuderende ved Oxford University, medaljevinder ved fysikolympiaden) og Sebastian Tim Holdum (fysikstuderende ved Københavns Universtitet og tidligere olympiadedeltager).

Både de teoretiske og de eksperimentelle fysikopgaver ved olympiaden er kendt for at være ekstremt vanskelige, selv for dygtige universitetsstuderende, og i år havde israelerne givet opgaverne et ekstra nøk i sværhedsgrad og omfang.

De tre teoretiske opgaver, som skulle klares på fem timer, omhandlede for det første, hvordan en slinkyfjeder falder, når den bliver sluppet, for det andet virkemåden for en magnetron (den aktive komponent, som genererer den kraftige mikrobølgestråling i en mikroovn), og for det tredje en analyse af en termoakustisk varmemaskine (en maskine, der ved hjælp af lydbølger kan pumpe varme fra et koldt til et varmt område). De to eksperimentelle opgaver (også med en tidsramme på i alt fem timer) omhandlede dels højpræcisionsmålinger med en laser på forskellige optiske komponenter, dels målinger af termiske og elektriske transportegenskaber i metaller (Wiedemann-Frantz' lov).

[Billede]
Fra venstre: Rasmus Munker, Mikaella TY Ngo, Kasper K. Jakobsen og Thomas Bro Falkenberg

Den internationale kemiolympiade

Et stort dansk resultat: En guldmedalje og tre bronzemedaljer

Det danske hold fik et af de bedste resultater til den internationale kemiolympiade (IChO) i mange år. Thomas Bro Falkenberg (2g) fra H. C. Ørsted Gymnasium fik guld og Kasper K. Jakobsen (2g) ligeledes fra H. C. Ørsted Gymnasium, Mikaella Ty Ngo (3g) fra Aalborg Katedralskole og Rasmus Munkner (3g) Støvring Gymnasium fik alle en bronzemedalje.

I den internatonale rangliste endte Thomas som nummer 11 ud af 309 deltagere.

Inden afrejsen til Paris, hvor den 51. Internationale kemiolympiade fandt sted, var der en række træningsrunder afsluttende med deltagelse i 4. nordiske kemiolympiade i Helsinki. Her fik de danske elever to guldmedaljer, en sølvmedalje og en bronzemedalje.

Både de teoretiske og praktiske kemiopgaver er ved den internationale kemiolympiade på et meget højere niveau, end det man når i den danske gymnasieskole. Derfor er det nødvendigt med al den træning, der kan nås inden. Det danske hold bestod udover eleverne af: Kemistuderende ved DTU Sofie Hillgaard Pedersen (fik bronze ved IChO i 2015 og 2016), kemistuderende ved AU Frederik Søndergaard-Pedersen (fik bronzemedalje ved IChO i 2012 og sølvmedalje ved IChO i 2013) og lektor Kurt B. Nielsen

[Billede]
Holdet med medaljer. Fra venstre: Alexander, Alex, Marius, Oskar, Magnus, Mikkel, Jingdan, Kirsten.

Den internationale matematikolympiade

Suverænt dansk resultat: En sølvmedalje, to bronzemedaljer og tre hædrende omtaler

Det danske hold fik den bedste placering til Den Internationale Matematikolympiade nogensinde. Marius Fischer fra Roskilde Gymnasium fik sølv, og Alex Villaro Krüger fra Kruses Gymnasium og Oskar Press Mathiasen fra Egå Gymnasium fik bronze, mens de sidste tre deltagere fik hædrende omtale.

Til Matematikolympiaden kæmper man om at løse ekstremt svære og udfordrende opgaver som er meget langt fra de standardopgaver eleverne ser i dagligdagens gymnasieundervisning. Opgaverne kræver at man er nytænkende og anvender teori på en kreativ måde. I år fik deltagerne bl.a. en kompliceret opgave om venskabsstrukturer i sociale netværk.

Danmark stillede i år med et erfarent hold hvor fire havde været til olympiaden før, og hvor de alle seks har trænet matematisk problemløsning gennem flere år. Olympiaden handler ikke kun om medaljer, men er også et sted hvor deltagerne får venner fra hele verden med samme interesse som dem selv.

Det danske hold bestod af Alex Villaro Krüger (Kruses Gymnasium), Marius Christian Fischer (Roskilde Gymnasium), Oskar Press Mathiasen (Egå Gymnasium), Magnus Christian Ring Merrild (Herning Gymnasium), Mikkel Sigurd Ebbesen Haagh (Marie Kruses Skole), Jingdan Hua (Kruses Gymnasium), samt lederne Alexander Christgau og Kirsten Rosenkilde.

[Billede]
Fra venstre: Markus, William, Christian, Luis, Alexander, Knud. Den særegne danske hovedbeklædning vakte stor opmærksomhed.

Den internationale datalogiolympiade

Hårde vilkår

The International Olympiad in Informatics blev afholdt i Baku, hovedstaden i Aserbajdsjan. Det danske hold klarede sig flot, men måtte alligevel rejse hjem uden medaljer. Mens de fleste andre lande i disse år styrker IT-uddannelsen i skolesystemerne, oplever vi at faget datalogi indtager en stadig mere ussel rolle i det danske skolesystem. Tæt ved 100% af det pensum som eleverne testes i ved de internationale datalogiolympiader, ligger uden for det danske skolepensum. I de lande som høster medaljerne, ligger dette tal snarere på 50%. Det giver et kolossalt handikap for de danske deltagere, og det er en stor udfordring for Dansk Datalogi-Dyst at bringe de danske deltagere op på det internationale niveau. Dette er en løbende proces, hvor vi i år strammer op ved allerede nu at påbegynde træningen af næste års potentielle deltagere.

De fire danske deltagere ved IOI 2019 var: Alexander Skovsende, Teknisk Gymnasium Hillerød - Christian Bertram, Kruses Gymnasium - Luis Galán, Ingrid Jespersen Gymnasieskole - William Meyling, Sukkertoppen Gymnasium. Holdlederne var: Markus Krabbe Larsen og Knud Fjeldsted

De internationale olympiader 2018

Danmark havde en flot samlet medaljehøst ved de internationale olympiader i 2018: 3 sølvmedaljer og 11 bronzemedaljer.

[Billede]
Fra venstre: Andreas, Claudia, Rasmus, Kirsten, Simon, Birthe og Mikkel.

Den internationale biologiolympiade

Flot medaljeregn til Danmark: Fire medaljer for andet år i træk!

Alle fire deltagere opnåede at få medaljer ved årets biologiolympiade i Iran. Andreas fik sølvmedalje og Claudia, Rasmus og Mikkel fik hver en bronzemedalje. Det er en uhyre flot præstation at score fire medaljer ved den internationale biologiolympiade hvor vinderne af de nationale biologiolympiader fra hele verden konkurrerer om medaljerne. I ugen op til IBO2018 trænede de danske deltagere da også intenst både i løsning af praktiske og teoretiske opgaver inden for alle aspekter af biologien.

Danmark blev ved IBO2018 i Teheran repræsenteret af Claudia Lassen, NEXT Sukkertoppen Gymnasium; Mikkel Yang, Birkerød Gymnasium, HF, IB og Kostskole; Rasmus Hildebrandt, HCØ Gymnasium Lyngby; Andreas Rygaard, Birkerød Gymnasium, HF, IB og Kostskole samt af jurymedlemmerne Kirsten Wøldike, Morten Eskildsen, Simon Sander Albrechtsen og Birthe Zimmermann.

[Billede]
Fra venstre: Daniel, Esben, Alexander, Frederik

Den internationale geografiolympiade

Danske gymnasieelever laver et flot resultat: To bronzemedaljer

Den internationale geografiolympiade afholdes hvert år i forskellige lande. I Quebec var der deltagere fra 43 lande. Hvert land kan stille med 4 deltagere, som på forhånd er udvalgt ved flere nationale runder af tests.

De danske deltagere var: Daniel Nørkjær Badenskov, Egedal Gymnasium Esben Bjørn Salmonsen, Sankt Annæ Gymnasium (bronzemedalje) Alexander Collignon, Gefion Gymnasium Frederik Skou Fertin, Roskilde Gymnasium (bronzemedalje)

Ved Geografiolympiaden stilles der svære teoretiske opgaver inden for geografiens mange felter så som geologi, glaciologi, klimatologi, turisme, økonomisk geografi og social geografi. Da opgaverne har en meget høj kompleksitet, har de fire deltagere læst og trænet opgaver i månedsvis før selve olympiaden. Men også feltarbejde og kartografiske kompetencer såvel som innovative evner testes ved de to dages Fieldwork-test på en for alle ukendt lokalitet, hvor der skal udarbejdes forslag til områdets udvikling under hensyntagen til både naturgeografiske, geologiske og kulturelle forhold.

[Billede]
Fra venstre: Rasmus, Oscar, Kasper, Lasse, Robert.

Den internationale fysikolympiade

Fremragende resultat for danske gymnasieelever i international fysikolympiade

Ved den internationale fysikolympiade i Lissabon i Portugal vandt det danske hold to sølvmedaljer og en bronzemedalje. Danmark blev klart bedste nordiske land og var på niveau med store lande som fx Tyskland og Storbritannien. Den internationale fysikolympiade afholdes hvert år i forskellige lande. I 2013 var Danmark vært for det store arrangement, og ved årets olympiade i Lissabon, der var den største hidtil, deltog 400 omhyggeligt udvalgte unge fysikhjerner fra 87 lande.

De fem danske deltagere ved den internationale fysikolympiade i Lissabon var: Rasmus Bruhn Nielsen, Alssundgymnasiet (bronzemedalje) Oscar Emil Sommer, Rysensteen Gymnasium (sølvmedalje) Kasper Schouborg Nielsen, Aarhus Katedralskole Lasse Harboe Wolff, Birkerød Gymnasium (sølvmedalje) Robert Garbrecht Larsen, Sukkertoppen Gymnasium

Både de teoretiske og de eksperimentelle fysikopgaver ved olympiaden er kendt for at være ekstremt vanskelige, selv for dygtige universitetsstuderende. At vinde medalje ved en international fysikolympiade kræver ud over et stort talent for fysik også megen træning, og alle fem danskere har da også trænet intenst i mange måneder frem mod olympiaden. Ved årets fysikolympiade skulle de studerende bl.a. løse opgaver om gravitationsbølger fra sorte huller og om behandling af cancerceller ved hjælp af nanofysik.

[Billede]
Fra venstre: Thomas, Nanna, Mikaella og Oliver

Den internationale kemiolympiade

To bronzemedaljer til Danmark

Danmark opnåede et godt resultat ved den internationale kemiolympiade i Slovakiet/Tjekkiet, hvor Thomas og Oliver fik bronzemedaljer.

På vejen til den internationale kemiolympiade deltog det danske hold i den 3. Nordiske kemiolympiade i Oslo. Her lykkedes det det danske hold at vinde den bedste guldmedalje (Thomas), to sølvmedaljer (Mikaella og Oliver) og en bronzemedalje (Nanna).

Det danske hold bestod af Mikaella Ty Ngo (Aalborg Katedralskole), Nanna Lærke Baun (Marie Kruses Skole), Oliver Ovsée Laub Solow (Gefion Gymnasium) og Thomas Bro Falkenberg (H. C. Ørsted Gymnasium, Lyngby). Ledere var Pia Nielsen, Susanne Mossin, Emil Damgaard-Møller, Kurt B. Nielsen.

[Billede]
Holdet med medaljer. Fra venstre: Kirsten, Magnus, Marius, Honghao, Jingdan, Alex, Iustin, Frederik.

Den internationale matematikolympiade

Tre bronzemedaljer til Danmark

Danmark opnår det bedste resultat ved den internationale matematikolympiade siden 2011. De seks danske deltagerne har trænet hårdt op til olympiaden, og den sidste uge inden trænede de sammen sammen med Finland, Island, Norge og Sverige på Astra* i Sorø. Det hårde arbejde bar frugt, og Alex, Marius og Jingdan vandt bronzemedaljer. De knækkede hver især flere af de ekstremt svære opgaver!

Det danske hold bestod af Alex Villaro Krüger (Kruses Gymnasium), Honghao Liu (Gl. Hellerup Gymnasium), Iustin Beldie (Nyborg Gymnasium), Jingdan Hua (Kruses Gymnasium), Magnus Christian Ring Merrild (Herning Gymnasium) og Marius Christian Fischer (Roskilde Gymnasium). Ledere: Kirsten Rosenkilde og Frederik Ravn Klausen.

[Billede]
Fra venstre: Christian, Oliver, Alexander, David, guide.

Den internationale datalogiolympiade

At kæmpe med handicap

The International Olympiad in Informatics blev afholdt i Tsukuba, nordøst for Tokyo. For tredje gang i løbet af de sidste 14 år måtte vi rejse hjem uden medaljer. Jeg spurgte derfor på hjemrejsen det danske hold hvad man kunne gøre for at ruste danske deltagere bedre til konkurrencen. De svarede: ''Lave det danske skolesystem om'', og da jeg bad dem uddybe det lidt, sagde de: ''Vi talte med deltagerne fra både England og Irland, og det fremgik at alt det nye stof vi havde lært på de fire træningslejre inden afrejsen, havde de andre lært i skolen''. Da vi ikke uden videre kan lave det danske skolesystem om, må vi i fremtiden udvide og intensivere træningen ganske betydeligt for at de danske deltagere kan deltage på nogenlunde lige fod med de andre lande.

De fire danske deltagere ved IOI 2018 var: Alexander Skovsende, Teknisk Gymnasium Hillerød - Christian Bertram, Kruses Gymnasium - David Lolck, H.C. Ørsted Gymnasiet i Ballerup - Oliver Jakobsen, Sukkertoppen Gymnasium.